Bladeren

De Hollandse Genealogische Databank bestaat uit een openbaar en een besloten gedeelte. Het openbare gedeelte is voor iedereen toegankelijk en het besloten gedeelte uitsluitend voor de leden van de vereniging. Met een “*” zijn de bestanden aangegeven die uitsluitend door de leden kunnen worden geraadpleegd. Deze indicatie verdwijnt voor de leden als ze ingelogd hebben.

De bestanden, die in de databank zijn opgenomen, bestaan uit bronnen, familiewapens, genealogieën, kwartierstaten en leenkamers.
Om gemakkelijk de kwartierstaten en genealogieën in de database te kunnen vinden kunt u de desbetreffende categorie in de linkerkolom aanklikken. U krijgt dan een alfabet te zien. Klikt u op bijvoorbeeld de “N” dan krijgt u alle kwartierstaten en/of genealogieën te zien waarvan de hoofdnaam met een “N” begint. Bij bronnen werkt dat op de zelfde manier alleen gaat het hier dan om de plaatsnaam. Dus bij het aanklikken van bijvoorbeeld de “Z” krijgt u alle bronnen te zien die betrekking hebben op een plaatsnaam die met “Z” begint.
Degenen, die een inzicht willen hebben van auteurs die aan Hogenda meewerken, kunnen in de linkerkolom de desbetreffende categorie aanklikken. U krijgt dan eveneens een alfabet te zien. Bij het aanklikken van bijvoorbeeld de “H” krijgt men een overzicht van alle auteurs en hun artikelen, waarvan de achternaam met een “H” begint.

Zoeken

Naast een directe benadering van de informatie – zoals hierboven is uitgelegd – bestaat er ook de mogelijkheid om via de zoekmodule gericht te zoeken.
In de linkerkolom treft men bovenaan “Zoeken”. Na het aanklikken komt men in een zoekscherm.

Het zoeken is als volgt opgebouwd:
Als u een term intikt in de zoekbalk (vrij zoeken), zoals hoeve, zullen er ook resultaten met de term hoeven uitkomen. Het systeem vindt dan meer dan 1600 resultaten. Zet u het vinkje exact zoeken aan, dan zoekt de zoekmachine alleen naar hoeve en komen er meer dan 900 resultaten.
Als u hoef intikt, worden er ook resultaten als hoefslag, hoefslagen of hoeft gevonden. Wil u dat niet, dan moet u het vinkje exact zoeken aanzetten.

Het is niet mogelijk om wildcards als * te zoeken. Ook is het niet nodig om een deel uit een zin tussen quotes te plaatsen, want een stuk tekst als bijvoorbeeld Utrechtse parentelen wordt exact zo gevonden.

Hoofdletters of kleine letters maken niet uit.

De velden daaronder kunnen gebruikt worden om op de metadata te zoeken die door de redacteur aan een publicatie zijn toegevoegd.

1. Type.
Klik maar eens op het pijl naar beneden, dan ziet u welke aantallen per publicatiesoort in de database zitten. Klik nu op één van hen, bevestig met zoek en alleen deze soorten zullen getoond worden.
2. Plaats/streek
Kan een plaats of streek ingetikt worden.
3. Auteur
Tik daar een achternaam zonder voorvoegsels en voorletters.
4. Familie
Tik daar een familienaam waar de publicatie over moet gaan.
5. Sortering
Advies is om dat altijd op relevantie te laten staan.

Resultaten
Nieuw zijn de filtermogelijkheden op auteur en familie. In de twee vensters worden nadat er een zoekopdracht is gedaan de auteurs en familienamen binnen die zoekopdracht getoond. Degenen met de meeste treffers worden als eerste getoond, met het aantal erachter.

In de tabel onderin het scherm worden alle items in de database getoond, gesorteerd op relevantie.